Friday, April 28, 2017

~ merotan atau didikan ~


Assalamualaikum
Selamat pagi semua !!! HAaaa .. macam masuk dalam kelas pulak laaa eh. hahahaha

Hari ni bila scroll facebook, masuk ada lagi tentang Almarhum Adik Thaqif. So far, semua terkesan dengan kisah. Jangan kata orang lain, aku sendiri bergenang air mata baca kisah dia. Tapi, begitulah Allah menetapkan percaturan hidup dan matinya seseorang. Jalan pergi itu jua susunan Allah Yang Maha Tahu.

Isu rotan, prosedur hospital .. kaedah rawatan yang orang duk sibuk pung pang pung pang semua itu adalah asbab dan ikhtiar saja. Jika kita faham tentang itu, di situlah akidah. In sha Allah kita redha. ( pandai kau bagi tazkirah jumaat yerrr )

Isu yang utama di sini adalah isu rotan. Sama ada nak atau tak nak, aku antara orang yang akan memegang rotan setiap hari. Biasanya sebat orang lain punya rotan la. Sebab aku tak menjadikan rotan itu BBM penting untuk masuk ke kelas. Sejarah aku menjadi pelajar, ya .. aku juga pernah dirotan sebab ponteng kelas HIKMAH ( kelas tambahan SPM ). Sorang je pulak pengawas kena rotan. Hmmm ... sorang je pulak budak kelas sains kena rotan. Dia punya sakit tak la sangat tapi dia punya terganggu emosi tu makan dalamm wooo. hahhahaha ..

Zaman dulu, merotan dan dirotan tak pernah jadi isu even balik tangan berbilai. Zaman sekarang .. tak dak bekas hape pun, memng mati la cikgu kena seranah ( certain student n parents ). Rasulullah juga menekankan tentang didikan dengan cara merotan. Jadi, itu sangat dilihat didikan secara merotan itu tidak cukup untuk memudharatkan.

Jadi, apa sebenarnya yang menyebabkan banyak kes hingga melibatkan kesihatan anggota tubuh mereka yang dirotan? Ya, rotan tu tak salah pun. Cara merotan pun kalau macam mana cara pun, in sha Allah .. tak de effect sangat pun. Yang salah di situ adalah NAFSU ketika merotan. Adakah nafsu ketika itu adalah amarah ... nafsu untuk mendidik .. atau bagaimana ?

Aku biasa jugak bawak rotan dan merotan. Tapi, benda yang aku cuba ingat kan untuk diri sendiri adalah .. aku takkan hayun rotan itu ketika sangat marah. U know wat, saat kita sangat marah .. segala rasional kita boleh menjadi keadaan separa sedar. Kita merotan tanpa sedar tahap kekuatan hayunan tu. Kalau yang merotan tu besar takat macam aku, memang celah gigi je la budak budak tu rasa.  Habis kalau yang merotan tu orang lelaki besar 2 kali ganda besar aku. Ko tak seriau ke ??? huhuhuhu

Aku tak pasti apa yang membawa kepada pukulan dengan menggunakan bahan lain selain rotan. Bagi aku .. pukulan selain rotan itu bukan untuk mendidik tetapi lebih kepada nak menjahanamkan orang. Apa lagi kes yang tersebut .. kanak-kanak berusia 11 tahun .. apalah sangat yang mampu dia buat ..? Apalah sangat benda buruk yang terlintas di fikiran dia. Tapi itulah. Jika merotan itu diselubungi nafsu amarah ... rasa ego seakan berkuasa ( tapi lupa kuasa Allah itu Maha lagi ) .. sebab tu jadi begitu.

Tragedi itu satu pengajaran besar buat kita. Bukan cikgu saja. Parents juga. Aku yakin, masih ramai parents yang masih menghayun rotan, tali pinggang or wat so ever kepada anak-anak. Tapi .. sebelum melibas benda benda itu kepada anak-anak, tanya diri kita. Kita sedang marah atau tidak ? Kita melibas untuk mendidik atau marah oleh kebisingan mereka .. marah oleh tercabarnya ego kita ... atau marah oleh sebab kenakalan mereka merosak harta kita ...?? Tanya kembali dalam diri kita. Bagi hal hal yang begitu, ya .. anak itu wajar untuk di marah .. di tegur ... mungkin di rotan .. tapi berjagalah dengan tahap rasional kita ketika itu.

As a parents, aku pun terkedu juga dengan kes tersebut. Sampai aku terfikir bila si ketot tu nanti sekolah .. aku bagi cikgu rotan dia, tapi tolong panggil aku time nak rotan boley tak? hahahhaa .. ( mawu kena tempeleng dengan papa umar ). Tapi, ini berdasarkan pemerhatian aku. Aku tak pulak buat research ke hape . Biasanya, cikgu yang benar-benar cikgu wlaupun dia bengis tahap singa lapar tak makan setahun pun ... hati dia pasti ada sedikit rasa 'kasih' pada student tu. Mesti ada terlintas rasa 'kasihan' saat student itu melompat kena libasan pertama.  Mungkinlah itu hati manusia-manusia yang diciptakan jadi cikgu. Sebab seingat aku duk keluar masuk keluar masuk sekolah .. yang namanya cikgu disiplin, mesti jadi kesayangan pelajar. hahahahahahaaa ..

Tu lah. Bagi aku .. tak salah merotan pelajar atau anak-anak. Tapi kenalilah cara yang betul dan terbaik. Bagi aku, merotan di depan perhimpunan memang akan membabitkan emosi mereka. Tapi bagaimana Islam menganjurkan hukuman dalam jenayah, mungkin di situ kita boleh ambil untuk apply. Rotan itu untuk mendidik. Runtunan dan sentakan emosi itu juga penting dalam usaha mendidik. Bukan fizikal semata-mata.

Even keterujaan dalam dunia PAK 21, bagi aku .. kaedah kaedah silam yang jelas memberi impak yang baik kepada anak-anak hari ini, perlu diteruskan selain daripada memperbanyak kaedah kaedah pemulihan disiplin melalui PAK21. ( ko hingat PAK21 tu pdpc dalam kelas je ke ..??? hahahaa ). Hmmm ... alangkan pdpc PAK21 pun ramai lari konsep .. ni nak apply kat disiplin. Kan nanti aku pulak kena kecamm. hahahhaa ... kbye !!!

Wallahualam
Wassalammm ...



Sunday, April 23, 2017

~ alahai .. ni la namanya kerja ~


Assalamualaikum ..
februari, mac, april ... baru nak melangkah ke may.
Gila lama baq hanggg  tak update blog. hahhahha .. ( rasa ada org kisah ke update ke tak update ). Sape je la nazura. Bukan best seller skincare or make up tools ke, bukan public figure pun, sekadar manusia picisan di lama blog yang dah bersarang sarang dah. hahahhaa .. Hmm .. may be ada certain tu kisah kot. Mana la nazura ni. Hidup lagi ke ... hahaha. Alhamdulillah, Allah masih bagi hidup dan sihat nak mengejar umar anaqi tuh. huk3x.

Sebenarnya nak bagi tau. Since pindah umah xdak wireless ni, mud nak update tu jadi lemau sikit. Bila keje hotspot dengan phone even memg laju, still jadi tak best. Bila nak kuar lappy tu, phone habis bateri la .. n wat so ever yang menyebabkan .. hmmm .. bosan bosan bosan. Lipat kain lagi best. hahahaha. mak mak kan ..? lipat kain. basuh kain, jemur kain .. kain kain segala bagai je la keje dia. Ha .. masak ?! hahahaha .. ai masak ada turn dgn suami. tapi giliran banyak kat suami. ! Oke la kan .. bagi bagi keje kat umah. Apa salah nya. hahahaha

Oh cite pasal wifi kan. hahaha .. then, tiba tiba plak si YES tu duk pacak promo dia pasal unlimited wifi, oke laaaa .. even kelajuan dia so so so ... ( mn berminat boley la buat survey yer ). Since range area dia sangat terhad ... kena la buat check up coverage dulu kan. Alhamdulillah, sejak terduduk kat tepi jalan besar ni, tak la masalah sangat nak dapat coverage. huhu. Ye laaaa .. dah mintak tiang tak dapat dapat. huhu .. mungkin kena tambah 3 tiang kot. Haiiiii la ... monyet monyet yang berjiran dengan aku ni tak mau apply pasang tiang ke..?? huhuuhu .. ( kalau la monyet tahu keperluan internet dalam kehidupan, kan ..) Setakat jiran 2,3 orang yang ada ni, nak apply tiang pun confirm la tak dapat. hahaha. Tu la guna YES. Yes pun Yes laaaa.

Hmm .. tajuk kerja nak merapu benda lain la eh. kan ..?? hahhaha
Semua orang kerja kan. Even fulltime housewife yang diorang kata tak kerja pun, diorang tetap bekerja. Bagi aku, dalam nak menguruskan kepelbagaian kerja yang kita nak face hari hari, politik dan menguruskan kerja tu sangat penting.

Ikhlaskan hati.

This one of the thing yang paling kita perlu hadam sebaik mungkin. Macam kita belajar Rukun Iman, percaya kepada Allah. Ia bukan sekadar sebutan manis di bibir seperti menanam tebu di hujung bibir ( haaaa .. peribahasa kau ! hahaha ). Tapi bagaimana kita tahu, faham dan hadam tentang percaya kepada Allah.

Soal kerja dan ikhlas mungkin jadi sesuatu yang sangat sensitif pada sesetengah orang . Especially bagi certain kes yang ada saja tidak kena. Mungkin aku pernah dilabel sebagai pekerja yang begitu kot. Since aku pernah bertindak diluar jangka orang seseorang, aku pernah dapat warn " Nazura, jangan tolak tugas ". Aku pernah juga dipanggil ke pejabat pentadbiran berkaitan beberapa isu .. tapi ... in other side, kita perlu faham .. Kita tidak ikhlas dengn kerja atau kita cuba membetulkan sistem ..??? !! Thats the question. By da way .. aku tak buat sesuatu secara membuta tuli. Aku ada orang orang tertentu yang membuatkan aku confident dengan langkah aku. I have my own fact. Thats y today .. aku lebih suka diam dan settlekan semua kerja tanpa sebarang bunyi. Sebab aku sangat mula kenal apa tu kerja ( tanggungjawab ) dan apa tu pengurusan sistem. Waima dekat institusi pend mana pun dulu aku bekerja, apa yang aku sebut adalah pengurusan sistem. Sebab pengurusan sistem itu yang akan memastikan kerja akan berjalan dengan lebih mudah.

Fine. Back tu ikhlaskan hati. Sebaik saja kita terjebak ke dalam dunia sekolah, nak atau tidak kita memang kena terima akan ada begitu banyak perbelanjaan untuk student. Ko cikgu kaya ke ko cikgu miskin ke .. memang ada. Bagi aku, memilih untuk kuatkan perkataan 'sedekah' dalam hati itu adalah terbaik. U know why ..???  Cikgu .. bukan saja kita banyak hutang duit kat bank, tapi kita terlalu banyak hutang 'masa' dengan pelajar. Bagaimana pun kita kejar masuk kelas awal, bagaimana pun kita kejar nak habiskan silibus ... kita adalah hampir tidak terkejar semua tu. Kita dah siapkan awal awal plan pdpc .. tapi sampai hujung tahun, kenapa masih ada silibus yang kita tak mampu nak ajar secara detail. Semua itu kita dibayar GAJI. Jadi, nak bagi barakah gaji kita .. nak bagi bersih gaji tu .. itu antara cara yang kita. Tapi, buatlah ikut kemampuan. KAlau macam aku cikgu yang tak bape berduit ni, sekadar mampu saja lah kan. Apa yang paling penting, diam kan saja bila dah keluar duit. Baik baik, tertulis sebagai sedekah, bila disebut sebut .. diungkit ungkit jadinya benda lain. Kalau rasa perlu claim, pergilah pada orang yang berwajib .. mintak claim. ( dalam gaji kita ada rezeki orang lain. bukan semua gaji kita tu adalah kita punya )
Benda ni pun aku belajar daripada cikgu cikgu lama aku. Yang mengajar di sekolah yang lower standard orang kata, tapi pada aku, mereka ada jiwa yang sangat bersih. ( Mungkin sebab tu alhamdulillah, diorang berjaya 'hasilkan' pelajar lonjakan even diorang tidak memilih pelajar cemerlang saja )

Mengurus Kerja

Sebut tentang mengurus kerja, kerja adalah sesuatu perkara yang tidak akan pernah habis sampai bila pun. Apa lagi kalau kita berada dalam bidang perkhidmatan. Baik, di sini pentingnya kebijaksanaan dalam mengurus setiap satu kerja. Bagi kita sebagai manusia biasa, mustahil untuk kita boleh memastikan setiap kerja tiptop. Kita manusia, bukan robot. Tapi, di sini .. mana kerja yang sangat penting untuk kita siapkan terlebih dahulu. Tak nak bagi contoh orang lain. Contoh untuk diri sendiri. Belum sah lagi jawatan letak aku bahagian pengurusan. Tak nafikan ia hal yang menarik untuk dipelajari ( mungkin memang pasion aku sejak sekolah lagi ). Guru kelas dan semua subjek kelas exam. Terkebil kebil time tu. Bila pindah sekolah ( aku ada banyak kali perpindahan tau ) huhu .. pun letak bahagian pengurusan jugak cuma bukan kelas exam ( pun masa ni belum sah jawatan ) Unutk beberapa bulan pertama memang kalut gila dunia nak adjust kelas, pdpc dan pengurusan. Masing masing ada kpi masing masing. Ada kehendak dan due date masing-masing. Aku rasa cikgu cikgu yang terlibat macm aku, dah rasa dia punya kelam kabutnya. Lepas setahun .. baru boleh nampak kerja mana yang penting. Kerja mana nak siap dulu. Kerja mana yang boleh dikemudiankan. Siapa yang boleh kita harapkan.

Benda yang berkaitan dengan pentadbir biasanya aku kena jalankan dulu. Means macam aku kena settlekan kursus cikgu cikgu .. perjalanan kursus, tarikh, tempat .. jenis kursus semua tu kena mengadap pentadbir dulu. Bila ada kursus mengejut, memang kena mengadap pentadbir dulu. Jadi nak tak nak, mmg kena telan bila orang kata bestfren pentadbir. Alhamdulillah, buat masa ni aku belum lagi menghadapi masalah dengan mana-mana pentadbir yang 'betul'.
Lepas tu baru tengok pdpc ( heatcount .. saps .. buku rekod ) kelas ( apdm, register ) dan segala bagai bnda yang malas nak taip dah. Benda macam ni bukan aku buat betul semua, complete semua .. tapi siap even memang lari due date. Tu memang biasa. Certain thing yang ada banyak arahan, banyak format .. aku akan pilih yang paling ringkas tapi memenuhi objektif.  Biasalah .. mana lah nak ada manusia perfect. Nak siap semua benda on time dalam masa yang sama. As long as benda tu siap .. tak sampai tahap menyusahkan orang lain punya kerja. ( huuu .. sory yer kalau ada certain kerja yang memang hampir menyusahkan orang ? huk3x. Tapi, cuba lah buat sebaik mungkin. Yang penting tak abaikan kesihatan, masa tidur, masa dengan family expecially yang anak halus halus lagi tu. huhu. Sesekali bawa balik kerja ke rumah, tu biasa. Kalau hari hari bawak balik kerja ke rumah .. tu memang LUAR BIASA. huhu

Majikan

Haaa ... yang ni memang satu isu besar dalam satu organisasi. Ada tu dapat majikan chill lexxxxxxxx je. Tapi semua kerja complete. Ada pulak, dapat majikan muka ketat macam period sepanjang tahun, dan kerja memang superb ! Ada yang oke je .. cool je. Tapi semua kerja ada yang tukang buat. Ada pulak yang bengis baqqqqqq hang, tapi kerja .. hmmmm ... thumb down ! Alhamdulillah, aku pernah berada di bawah pemerintahan mereka mereka yang begitu. By day way .. pengalaman kerja kat mana mana yang dah dekat 7 taun ni ( bukan mengajar je yer ) .. buat aku rasa tahu which one is better untuk aku collect all of their experience. Bukan pengalaman kerja je .. tapi pengalaman hidup mereka jugak.

Dalam usia kerja yang sangat baru untuk aku, aku rasa memang banyak benda aku perlu belajar. Adakah majikan yang terlalu suka mencari kesalahan pekerja, berdendam dan mengenakan tindakan sesuka hati itu hal yang perlu dicontohi ? Aku prefer majikan yang  mengajar dan memberi ilmu yang baru untuk kita menjadi lebih baik. Dan pendapat peribadi aku, majikan yang tahu apa yang sedang dia lakukan .. majikan yang super independent dengan setiap keputusan yang di ambil adalah TERBAIK. Berbanding dengan majikan yang dependent di mana dia memerlukan sesetengah pihak untuk menjaga reputasinya. Bergantung kepada bentuk fikiran manusia itu sendiri untuk menilai. Bagi aku, selagi mana aku tidak rasa terbeban dan mampu menganggap itu adalah tanggungjawab sebenar, why should i condemn. isnt it ? hahaha

Tu yang kerja ada majikan la. Mana yang keje dia la majikan dia la kuli, tu depend on u la nak jadi majikan yang bagaima untuk diri sendiri. Yang ni pun dah pernah rasa gak. Jadi majikan untuk diri sendiri dalam 6-7 bulan. Hahaaha .. buat kelas tusyen sendiri. Sewa kat satu tempat ni. Alhamdulillah .. masyuk gak. Tapi la ni, bila orang mintak tusyen, awal awal surrender. Tak larat laaa ehhh. huhuhuhu ..


Rakan Sekerja

Tak dinafikan rakan sekerja juga merupakan faktor penting untuk kita melihat suatu kerja dengan pandangan yang positif. Jika dikelilingi dengan aura aura negatif. Malas kerja. Kaki ponteng and wat so ever .. kita sedikit sebanyak pasti akan terjebak sama. Alhamdulillah, aku sering di temukan dengan rakan sekerja yang positif walaupun ada masanya jumpa jugak yang negatif ni.

So far, semua tu sangat bergantung jugak dengan diri sendiri untuk survive. Sebab tu dalam dunia kerja, kebergantungan kepada diri sendiri sangat penting. Kalau kita terlalu mengharap orang sekeliling kita untuk protect kita, untuk kita bina lingkungan komuniti kita .. ada masanya nanti kia sendiri akan terperangkap. Kalau kita as a leader of the grup, mungkin lambat sikit kita nak jatuh. Tapi kalau kita ni sekadar tempelan yang menumpang pengaruh dan kekuatan orang lain, sangat bila bila masa kita akan tersingkir. Ni semua politik kerja. Bukan negara je ada politik.hahahaha

So, bak kata orang, semuanya biarlah berpada. Mana yang kita rasa positif kita go ahead. Mana yang rasa negatif, kita elakkan. Mana yang menikam daripada belakang, gunalah kebijaksanaan dalam menghadapi mereka. Ramai je manusia dalam dunia kerja ni duk jatuh menjatuhkan orang lain. Tak apa ... rezeki kita semua Allah dah tetap kan dah. Apa lah sangat nak risau. As long as kita buat kerja kita. Tak kacau orang. Tak sibuk hal orang. Sebab setiap daripada kita ada masalah dan ada keperluan tertentu. Kita jangan terlalu memikirkan hidup orang lain sehingga hidup kita sendiri gagal untuk kita baiki. Sehingga prestasi kerja kita semakin jatuh dek terlalu memikirkan dunia orang lain. Nak buat apa kan? hahahaa

Suasana Kerja

Dan tak di nafikan, semua di atas itu sangat memperngaruhi suasana kerja kita. Bila gagal satu untuk kita kendalikan dengan baik, maka rosak lah suasana kerja kita. Kita sendiri sebenarnya yang menentukan suasana kerja kita. Baik atau buruk, pun kita yang tentukan. Tak perlu mengharapkan orang lain berubah, kalau kita sendiri belum berubah. Pernah kan dengar cakap bijak pandai, kalau nak berjaya kena berubah. Belum tentu benda yang kita rasakan selama ini betul, sebenarnya adalah betul sepanjang masa. Mungkin berlalunya masa, hal yang kita rasakan betul selama ini, sudah jadi kurang betul pada masa ini. Belajar menerima perubahan. Zaman Nabi dulu pun, baginda nak kembangkan Islam, baginda berhijrah ke Madinah. Kita???? Nak mengembangkan potensi diri .. takkan nak hidup dan duduk di takuk lama je kan. Belajar untuk berubah. Hati kena redha akan perubahan. Mula mula memang payah. Bila dah biasa nanti, oke laaaa tu. hehhheee
Pape pun .. kena chill masa bekerja. Baru lah hari tak penuh dengan stressss. hahahaha

Wallahualam
Wassalam



Thursday, February 2, 2017

~ january 2017 la ohhhh makk aih ! ~


Assalamualaikum
habis dah januari, baru nak cerita pasal januari. hah la .. benda yang lepas baru boleh cite. Boleh dikenang tapi jangan nak kenang sangat la ehhhh .

Disebabkan masih duk lagi jadi cikgu, maknanya masih busy disetiap awal tahun, musim exam dan akhir tahun. Tak la sepanjang tahun busy. Tapi .. yup, kena pandai adjust time lahhhh pentingnya.
Dan disebabkan aku masih pegang bahagian latihan dan kursus, menguruskan 2 level manusia la gamaknya. Macm nak best je kan bunyinya. Tapi, demi sesungguhnya, mengurus makhluk yang bernama manusia tak semenggah bunyinya. hahahaha
Mana ada benda senang kan ..??? So, chill chill okeh ! Oke, teringat greentea ikea hokeh !!

Kepadatan masa untuk semua kerja, confirm la kan akan buat orang stress. Hai .. semua orang la kan ada stress masing-masing. Tapi, bagi aku .. benda yang paling penting kena kejar adalah masa. Nak menguruskan suatu benda yang bernama masa ni bukan benda yang mudah la pun.

Jadi, untuk hadapi kerja yang superb di sepanjang 2017 nih benda yang paling penting aku perlu dahulukan adalah ;

Masa

Yuhuuuu .. bab masa bab yang paling super sensitif bagi semua orang. Tak kisah lah kalau selama ni kau sejenis makhluk yang selalu main-mainkan masa, tapi kalau orang main-main kan masa kau .. serius boleh jadi hulk. Zara zya pun boleh jadi kopi .. kita ni mungkin boley jadi milo la kowwttt.
Setiap hari aku memang terkejar kejar dengan banyak benda. Pagi hari bekerja tak boleh tersalah mud, tak boleh terlewat bangun .. sumpah, sehari suntuk effect emosi. Huru hara terus dunia aku.
Even masuk kerja tengah hari, tapi start bangun area 6-6.30 am .. sampai 12 am kembali .. seriously non stop working. Gilerrr nak stop. Dah buat 2 pekerjaan dalam satu hari .. tak dak shift lagi tuh. bhaaahahhaa ..
 So, jangan prejudis sangat laaaa dengan working mother ni. Kat tempat kerja kami bukan duk goyang kaki layan facebook puuunnn . Kot yer pun kami selalu update status or share something, it doesnt mean kami tak buat kerja. Nak up status or share something tu seminit dua je. Time ambik nafas with a new task .. release la sekejap kan. kan. kan ..??? hahahaha
Pernah ada yang tanya, kenapa macm penat sangat je setiap hari bila sampai tempat kerja. Huuuuiiiiii .. memang penat laaa aiii .. lemak nak menepu pun tak sempat kalau waktu siang. Celik je mata .. dah fikir .. nak masak apa ni kat umar ..??? Bukan nak masak pe arini. hahahaaa Tak kira kadang umar makan ke tak, memang akan sediakan makan tengah hari kat dia. ( nampak tak berusaha jugak jadi ibu mithali ) hahaha. Orang kata kan, air tangan ibu tu berkat. bhahahaha .. even kadang memang bagi jugak makanan luar kalau tak sempat langsung nak masak. Tu biasa kalau kena datang awal kat tempat kerja .. means ada latihan sukan ke .. ada LDP ke .. ada bla bla bla dan bla bla.

* buat note sikit : untuk new parents yang anak baru masuk 9 bulan ke atas, yang anak dah boleh lalu dengan nasi blander,  ni nasihat personal aku laaa. Tak de fakta teknikal dan klinikal yer. Biasakan makanan yang diberi pada anak dengan campuran halia dan bawang putih. Bukan saja membuatkan makanan bertambah sedap .. tapi in sha Allah lebih sihat. hahaha. Alhamdulillah .. aku nampak keberkesanannya kat umar anaqi. Dekat setahun 7 bulan ni .. dalam 4-5 kali demam yang tak serius, dan sekali kena batuk selesema. Then, tak pernah kena kembung perut. Itu rezeki Allah nak bagi kat dia la kan. Bukan lah 100%  sebab halia dengan bawang putih tu pun.

hari hari cuppucino, without sugar and pearl






So far untuk 2017 ni, kalau dulu hantar umar awal kat umah mak .. start ni, dah lewat sikit. Either bagi mak peluang untuk settle semua kerja, or aku boleh spent lebih sikit masa kat budak tu. Biasanya, sebelum hantar umah mak, belanja dia coolblog 2,3 sedut dulu .. belanja lego ke .. jalan-jalan pusing parit raja bagi gembira dulu ke .. baru lah anta pegi umah mak.

Kenal pasti Kerja yang perlu Di dahulukan

Okeh, ini yang kadang menimbulkan kekacau bilauan untuk working mom. Halahhhhh .. fulltime housewife pun, kalau tak pandai tahu kerja mana yang perlu di dulukan .. memang berduka lara la sepanjang tahun. huhuhu.
 Tips aku ... bangun pagi, memang dapur dulu aku pegi. Huhuhu .. memang perempuan, belajar tinggi mana pun akan ke dapur jugak UNTUK MASAK okeh ! Aku tak terkenal dengan tak pandai masaknya ni pun, jadi pandai dah akibat duk practice tiap ari. huhuhu .. Time aku senang. 8.00 am, kerja kat dapur aku selesai. Kalau lewat masuk dapur .. maknanya, sikitla aktivitinya. Kalau awal masuk .. haaaa, dapur gas tu pun aku gilap, hokeh !! Biasanya sempat untuk masak makanan umar, clean kan sampah basah .. kemas dapur. Ada masa lebih baru nak menyapu segala bagai tu kalau tak berapa nak semak sangat lantai tuh.

Then, kejutkan umar bagun .. dalam setengah jam layan dia bla bla bla sambil jemur baju kalau ada baju nak jemur. Kalau cuma sempat basuh baju,  basuh je baju .. jemur masa balik rumah. Lipat baju waktu pagi cuma berlaku kalau tak ada baju nak jemur. Aku akan buat either one je.Then, mandikan umar .. siap semua, packing makanan dia masuk beg segala bagai .. barula aku siap nak pergi sekolah. Disebabkan aku perlukan 30 - 40 minit untuk siap, jadi aku perlu ada masa balance. Kalau aku guna masa balance tu, maknanya aku akan jadi sikit kelam kabut dan keluar rumah lambat sikit.

2017 ni .. biasanya aku skip bab mengemas rumah. Kalau dulu, sebelum keluar rumah aku akan pasti kan rumah clean n clear. Dah sapu .. barang umar dah kemas masuk box .. sampai dah packing plastik hitam tinggal bawak campak tong besar kat parit raja. Sekarang ni .. aku cuma mampu packing sampah and buang setiap hari je. Bukan malas ke tak cukup masa ... tapi aku buat sistem save energy. Kalau terlalu penat di rumah, kat tempat kerja aku akan over weak .. semuanya akan jadi tak berkualiti.

1st time buat trial tak mengemas ni .. dia punya stress balik kerja berganda woooo !! Bila tengok permainan umar penuh lantai. Dan demi sesungguhnya .. umar tak main permainan dia je. Papa dia punya water jet kat stor pun boleh sampai ruang tamu. Aku try la apply sediakan bilik untuk dia sepah. Hmmm ... mula memang dia sepah dalam bilik. Then, dia kutip masuk tong dia .. dia bawak duk depan TV .. dia sepah depan aku. Thooorrrrbaikk !!! So, seminggu dua cam tu .. let go la umar. Last nya .. bilik aku sedia untuk dia main, jadi bersih .. ruang tamu tetap tempat dia main. So tu .. dia punggah semua kusyen .. jadi macam meja dia. Kat situ la main lego .. kat situ laaa bebelkan buku buku dia .. kat situ la dia makan kopok .. sambil tengok TV. Asalkan bahagia yer Umar.

Lipat baju antara benda yang tak boleh nak skip lama-lama. Limit dia, ada satu bakul tu .. bila penuh je .. maknanya kena kosongkan. Nak mudah, cari masa yang paling sesuai nak basuh and angkat baju. Maknanya, basuh baju bila baju boleh diangkat dan angkat baju bila ada masa untuk lipat baju dan lipat baju bila ada masa untuk susun terus.
Kalau salah satu ni tertinggal, maknanya .. menggununglaaa ehhh baju haku !!

Habiskan Kerja di Tempat Kerja

Ni memang aku praktikkan sejak dulu lagi. Aku padam konsep bawak kerja ke rumah. Even in certain case memang kena jugak bawak. Tapi, semuanya yang berkaitan bukan tugas hakiki. Maknanya, kerja kerja pengurusan je aku boleh bawak balik rumah. Yang lain, siap tak siap memang aku tinggal kat sekolah. Then, biasanya .. kerja yang aku bawak balik cuma boleh di buat sekitar jam 3am - 6am. Maknanya aku cuma boleh tido dalam 2-3 jam je la malam tuh.
Waktu 7pm - 12am .. tu waktu dengan umar and suami. Tu memg setting time aku. Nak berperang dengan umar ke .. nak layan dia main lego ke .. layan dia bukak buku ke .. tu la masanya. Kalau tak terlalu penat .. dalam range waktu tu .. boleh la lipat kain ke .. basuh and jemur kain ke .. haaaa !! Since aku jemur kain memang ada 'laundry' kat belakang yang tertutup .. so, xde masalah laaa dengan jemur kain waktu malam. hohoho



Maknanya, waktu tido itu adalah waktu rehat.
Then, kalau kadang perlu jugak adjust time kat kerja penulisan .. jam 3am-6am tu waktu aku. Untuk COD barang .. 7pm-12am. Sebab bila COD aku akan bawak umar, so .. its still call my spending time wif him lah.
Aiiii .. buat sampai 3 kerja ..?? Tak cukup duit ke macam mana ni ..??? hahahaha .. ai menyambut mesra saranan menteri paling berprestij malaysia .. Dato' Ahmad Maslan okeh !!! Its soooo win. hehehehe
Bukan tak cukup duit .. bukan nak ... nak pape lah. Tapi itulah tanggungjawab. Once u involve .. u will ever involve. Macam penulisan, memang aku tak mampu buat penulisan baru. Tapi bila buku lama terlibat dengan projek baru .. aku kena laa selesaikan tanggungjawab terhadap buku tu.Sama gak COD .. aku tak buat promosi pape pun. Kalau aku buat .. confirm la income lagi masyuk ! Tapi .. tu la. Jadi sorang manusia buat 4-5 kerja. Is it logic ??!!!! Boleh ... tapi memang mati la semua tercicir.
Tanggungjawab di sekolah .. itu paling utama. 2nd .. as a wife and mom. Then .. penulisan .. then barulah my part time business.
Sooo .. u all yang ada banyak kerja dalam satu masa .. manage masa bagus bagus, in sha Allah semua beres. Jangan stress stress ... chill u !!!! hehehe 

Reward Untuk Diri Sendiri

Ni yang kadang orang terlupa untuk buat untuk diri sendiri. Sebelum sayang kat orang lain .. sayang kat diri sendiri dulu oiiii !!!! Kenapa perlu reward ni ? Perlu untuk motivasi diri. Appreciate diri. Benda ni berlaku bila aku berjaya face waktu yang sangat kritikal. Contoh : 2 malam tak tido sebab siapkan kerja penulisan. Dengan waktu mengajar yang sangat pack untuk 2 hari tu. Sumpah struggle tahap win. Tapi, bila kerja siap di hantar ikut due yang kita janji .. itu memang sesuatu yang perlu diberi penghargaan untuk diri sendiri sebab sudi mengorbankan waktu tido yang sangat berharga. Huhuhuhu ..

Then, tahun baru cina pulak .. perlu siapkan segala pelan strategik, tektikal, operasi segala bagai mak nenek tu untuk kerja pengurusan. Cara aku satu je. Bila aku buat something aku ada limit masa. Alhamdulillah 2 hari siap. Bukan 2 hari tu 48 jam aku pulun duk depan laptop. Mustahil itu berlaku. Masih sama ... waktunya tetap 3am-6am. Tapi cara kena betul. Macam benda mak nenek tu semua yang aku tak tahu sepatah harfam pun .. aku kena la study a-z. Anjakan ape tah .. strategi jpnj .. teras ape tah lagi .. haaaa !! benda tu. siap note, baru lah boleh buat dengan senang kepalanya. hahahaha ... mentor kata, pandai-pandai buat yer nazura. Memang pandailah aku buat. Macai yang baru kerja 5-6 taun ni .. kena buat kursus dan kenal pasti masalah senior yang dah kerja 10-30 taun. Sila gelak untuk diri sendiri !!! hahahaha .. Alhamdulillah .. berkat bimbingan senior senior .. everything done well. Mengadap bos je tak lagi ! Hahaha
Then, bila bagi reward kat diri sendiri .. umar pun confirm la tumpang sekaki. Bila aku beli something, untuk diri sendiri .. dia akan dapat 1 sekurang kurangnya. Oke la tu. Dapat dah baju raya kau, umar. hahahaha

Elakkan Stress

Nazura dan stress memang tak dapat dipisahkan. Oke, itu statement SUATU MASA DAHULU. Satu je cara. Aku rasa dan aku perasan aku berjaya dan hampir berjaya handle stress yang tinggi sejak lepas kawen, suami jauh .. suami sakit, then arwah abah meninggal, tengah pregnant, suami balik 3 bulan sekali ..bla bla bla. Bila orang tanya : Nazura tak nangis ke hantar suami kat airport ??! Aku terkebil kebil. Aku kena nangis ke ...??? Aku tak ada perasaan ke ..?? Aku tak sayang suami dah ke ...??? Ohhh .. rupanya, aku selalu membebel kat diri sendiri ... kalau nangis tu tak mengubah apa-apa, jangan membazir air mata. Kat situ laaaa .. penyerahan hanya pada Allah. Bila kita serah semua pada Allah, in sha Allah .. stress tu boleh di atasi.
Biasakan diri untuk gembirakan orang lain. Kalau pun ada pandangan negatif, kawal diri untuk ubah jadi positif part. Kena komen, orang tegur .. bukan sebab dengki. Tapi, orang memandang pada sudut yang berbeza daripada kita.
Contohnya : Isteri pakai tudung singkat atas dada .. kita pandang biasa. Kan pakai tudung. Tapi, orang yang tahu hukum .. tetap akan kata salah. Memang pakai tudung .. tapi Allah kata .. labuhkan jilbab menutupi dada. Pakaian yang longgar. Baru lah itu namanya menutup aurat. Orang bukan dengki bang. Orang kesian kat kau bang !Settle !!

Then, semestinya sepanjang tahun mustahil untuk kekal positif kan. Januari mungkin berjaya. Februari, Mac, April, May, June, July, August, September, October, November, December ... oke, semua bulan tu tak tentu lagi. Sekali pun jatuh, bangunlah dengan senyuman. Dengan sabar itu, Allah janjikan hikmah yang berganda.

Wallahualam
Wassalam