Saturday, June 24, 2023

Penghargaan atau Penghinaan

 Assalamualaikum. 

Alhamdulillah. Tiba-tiba rasa nak menulis. Mungkin dek terjadinya beberapa incident yang sama seakan hal yang di sengaja.

Saat berhadapan dengan orang setiap hari, ada masanya kita sendiri terlepas pandang di mana tindakan kita itu secara langsung atau tidak langsung telah membentuk penghargaan dan penghinaan dalam diri seseorang. 

Bagi situasi aku, bekerja dan berhadapan dengan murid.

Bagi pekerja, nilai penghargaan daripada ketua atau majikan dilihat antara benda yang penting. Bagi sesetengah orang. 

Bagi aku, jawapannya entah. Tapi tak semua la macm aku. Tak peduli pun nak puji ke nak maki. Aku buat ikut mana yang aku mampu. Kalau pentadbir tak suka, terpulang. Kalau rasa suka pun, aku mmg begitu. Buat masa ni macm belum lagi aku buat kerja untk buat pentadbir suka. Tapi lebih kepada semua orang gembira. Mungkin sebab tu, aku tak banyak stress sebab kerja.

Tapi, ramai juga mereka yang bekerja serba sedikit harap kan pentadbir atau ketua suka. Ketua puji. Ehhhh... itu lumrah. Bukan maknanya dia kaki ampu. Tapi pujian daripada ketua tu kadang kala buster untuk dia bersemangt untk selesaikan kerja. Rasa kerja kerasnya berbaloi. Cuma as a majikan, janganlah ambil kesempatan pula. Mentang mentang rasa pekerja perlukan buster, dia puji puji puji dan kerahkan buat kerja bak hamba abdi. 

Sesungguhnya Allah tahu apa yang tersembunyi di sebalik lipatan hati kita. 

Sama la macam budak di sekolah. Bila cikgu yang dia suka puji hasil kerja dia. Puji sedikit perubahan positif dia, fitrahnya dia akan rasa gembira. Kalau puji hasil kerjanya, sedikit sebanyak dapat membantu dia lebih berusaha selesaikan kerja dengan lebih sempurna. 

Bagi aku, beza anak-anak murid dan pekerja especially guru-guru ni dalam menerima pujian dan makian adalah murid ni lebih straight menerima pujian dan makian tu. Hakikatnya jiwa anak-anak bawah 18 thun ni adalah lebih polos dan sensitif. 

Bagi murid, kadang kita bukan nak marah sangat pun. Tapi sebab sikap mereka tu sendiri kadang sangat menguji kesabaran, akhirnya terkeluar juga kata-kata berbentuk downgrade pada mereka. Cukup sekadar kita serkap jaranag mereka dengan tindakan yang tidak mereka buat, ia cukup membuatkan mereka seakan kerasukan saka. Murid seperti inilah sebenarnya yang sangat sangat memerlukan pujian daripada guru. 

Bagaimana aku hadapi murid seperti ini? Ya, biasanya aku diamkan saja. 

Maki tidak. Marah pun tidak. Aku biarrrrrrrrr saja. Bila berkelakuan yang baik, aku akan appreciate. Itu saja. 

Dan anak-anak murid ni, sebenarnya sekali kita puji atau maki, biasanya ia akan tersimpan lebih lama. Ya, sangat lama. 

Situasi bersama beberapa orang majikan. 

Pengalaman yang aku hadap sendiri dan aku lihat. Minta si pulan selesaikan tugasan, at last tak guna pun tugasan si pulan tu. 

Bagi aku, ini cukup sebagai satu penghinaan. Kalau kita rasa nak bantu si pulan untk hasilkan kerja yang lebih baik, mungkin perlu guide si pulan untuk baiki hasil kerja. Bukan senyap senyap reject. Senyap senyap mengata. Tak best okeh.

Pengalaman aku sendiri. Selesaikan kerja di hospital sambil tunggu suami operation, at last sebenarnya dah minta orang lain buat. Tanpa alasan. Tanpa bagitahu pun. Kecik hati? Tak pun. Tapi itu lah modal paling kuat aku pindah keluar. Aku tetap buat kerja macam biasa. Orang ucap tahniah ke tidak. I dont care. Orang say thank you ke tidak, pun tak kisah. 

Konsepnya, aku buat kerja sesuai dengan tanggungjawab. Aku tak struggle. Aku memang bekerja begitu dari dulu. Jadi, penghargaan atau penghinaan, memang begitu je lah trend kerja aku.

So, bagi individu yang pernah berhadapan situasi sangat di hargai, alhamdulillah. Teruskan usaha yang baik.

Bagi yang selalu berhadapan situasi penghinaan, come on ! Hidup bukan untuk dihargai manusia lain. Hargai diri sendiri dahulu. Penghargaan daripada Allah lebih menguntungkan. Jangan give up untuk terus usaha dan berkelakuan baik. Cuma tak perlu terlalu pembaris.

Bagi pentadbir, majikan atau yang seumpamanya.

Kita sentiasa dilihat bagaimana kita bereaksi. Kita akan di tanya dengan apa yang kita tadbirkan. Selagi mana kita ketua, kita akan di pertanggungjawabkan atas apa yang kita sanggup. Ketua ini bukan mengarah sahaja. Ketua ini adalah simbol kebertanggungjawaban terhadap sebesar-besar dan sekecil kecil hal. 

Semoga kita semua bakal tergolong dalam golongan ketua yang menyenang dan menenangkan.

in sha Allah.

Wallahuaalam. Thank you. 

No comments:

Post a Comment